пятница, 29 мая 2009 г.

Єпархія виросла! Чи виріс греко-католик?

Майбутня зміна київського єпископа-помічника стала приводом проаналізувати розвиток нашої архиєпархії. Передумовою доброго аналізу, безумовно, є чітке розумін-ня критеріїв розвитку. Що ж у нашому випадку є ключовим: кількість зареєстрованих громад, кількість вірних чи кі-лькість священиків? Серед усіх статистичних даних дуже легко загубити головне – особисте зростання кожної віруючої людини. Єпархія виросла! Чи виріс греко-ка-толик?

Любов, часте причастя, пізнання історії та богослов’я нашої Церкви – головні свідчення особистого росту. Важливим показником зростання є також розуміння вірними їхнього відношення до єпархії – бачення своєї участі в її розвитку.
З цих причин головною темою цього номера став єпархіальний вектор. Про історію розвитку єпархії з самого початку її відродження розповідає канцлер курії архиєпархії о. Сергій Прудко. Своїм баченням сучасного стану церковних справ на Київщині поділилися теперішній єпископ-помічник Богдан Дзюрах та владика-номінат Йосиф Мілян. Духовенство запевняє, що сучасний архи-єпархіальний вектор спрямований на духовне зростання конкретного мирянина.

Духовний розвиток особистості має відбутися на ґрунті, підготованому батьками. Церква – це мати, а сім’я є малою церквою. Тільки синхронізація батьківського виховання і катехизації забезпечить цілісне зростання особи. З історії відомі різні погляди на материнство, але найкращим прикладом матері є Пресвята Богородиця. То ж якого материнства можна навчитись від Богородиці на іконі? Мати Божа на Вишгородській іконі є покровителькою вірних в нашій єпархії. Завдяки молитовній естафеті кожен вірний, молячись перед іконою, має невичерпне джерело духовного зростання.

Поглиблення духовності мирян Церква стимулює і через популяризацію високого мистецтва. Концерти класичної музики «З вірою та любов’ю» пригадали про традиційне для УГКЦ шанування якісної музики. Серед видатних українських композиторів було чимало греко-католицьких священиків. Духовенство богословило через ноти, музиканти, пізнаючи музичну гаромонію, наверталися до Бога. Віра в Господа надихала митців творити шедеври, тим самим уподібнюючись до Творця; музичні твори геніїв піднесли духовність багатьох.

Духовне зростання греко-католиків невдовзі залежатиме і від нового єпископа-помічника Київської архиєпархії Йо-сифа Міляна. Редакція газети щиро вітає Владику-номіната з дорученням йому цього відповідального уряду.

Повернутися на головну

Комментариев нет:

Отправить комментарий