четверг, 11 июня 2009 г.

Відбувся IV зїзд "Матерів у молитві"


2 травня в соборі Св. Василія Великого відбувся IV Архиєпархіальний з’їзд молитовного руху «Матері в молитві». Учасників з’їзду привітав Київський Єпископ-помічник Владика Богдан (Дзюрах). Сьогодні молитовні групи матерів представлені у всіх архиєпархіях, єпархіях та екзархатах УГКЦ.



Перша молитовна спільнота виникла в Англії у 1995 році. Її засновнувала англійська бабуся Вероніка Вільямс. Подібні молитовні спільноти стали швидко поширюватись за кордоном. Сьогодні рух представлений у вісімдесяти країнах світу.В Україні перша спільнота виникла 14 вересня 2000 р. при соборі Святого Юра у Львові. На заснувавання руху в нашій Церкві своє благословення дав Патріарх Любомир. Як згадує засновниця руху в Україні та його всеукраїнський координатор Віра Чмелик, вперше про цей рух вона дізналася на Євхарис-тійному конгресі в Москві у 2000 р., де і познайомилася з Веронікою Вільямс. Повернувшись до Львова, пані Віра зверну-лася до єрархів УГКЦ з ідеєю заснувати в нашій Церкві рух молитовних матерів. Пропозиція знайшла підтримку в Церкві, і, як місце для молитви, першій молитовній групці було запропоновано тоді головний храм УГКЦ.

По всьому світі матері мають те саме молитовне правило з невеликими особливостями для кожної конкретної країни. У 2003 р. в Україну приїхала засновниця руху Вероніка Вільямс і це стало поштовхом для видання української версії молитовника «Матерів у молитві». До українського молитовника головно увійшли традиційні молитви, практиковані нашою Церквою. Під час спільної молитви матері кладуть у відовідну скриньку перед іконою Христа свої прохання, а потім віддають священику для молитви на Літургії. У своїх молитвах матері моляться за своїх власних дітей і дітей з усієї України. «Ми не можемо жити спокійно і радісно, коли наші сусіди плачуть» – каже всеукраїнський координатор руху п. Віра Чмелик.

Молитовна спільнота матерів може утворитися на кожній парохїі. Молитов-ні групи з різних парохій сьогодні нараховують від десяти до п’ятдесяти осіб. У світі в рамках руху «Матері в молитві» є також спільноти батьків у молитві та рух дітей, що моляться за батьків. Українські матері прагнуть, щоб і ці дві гілки руху розвинулися в нашій країні.
Крім молитовних практик «Матері в молитві» зай-маються також благодійною діяльністю: допомагають сиротам, відвідують будинки пристрілих. У світовій практиці молитовні спільноти матерів мають свої бібліотеки та займаються просвітниць-кою діяльністю.

Важливою практикою для учасників руху є часті реколекції, які відбува-ються кілька разів на рік. Серед реколектантів, як українські греко-католицькі священники, так спеціально запрошені от-ці з закордону. Головною причиною швид-кого поширення руху у світі п. Віра вважає пок-ладання усіх надій на Богородицю. «Жодна з нас не прагне керувати. Нашою провідницею ми вважаємо Пресвяту Діву Марію».

У І Всеукраїнському з’їз-ді, який проходив у травні 2006 р. взяли участь близько 200 матерів з усієї України. Тепер через велику кількість членів такий всеукраїнський з’їзд провести важко. Координатор руху в київській архиєпархії УГКЦ п. Неоніла Струк зазначає: «Колись ми поміщалися в одному приміщенні, а тепер важко знайти при-міщення, яке помістило б усіх матерів в молитві».


Владика Богдан матерям


Владика Богдан про євангелізацію


Повернутися на головну

Комментариев нет:

Отправить комментарий